Boeren aan het roer in Spengen genomineerd voor landelijke Waterinnovatieprijs

Gepubliceerd op 11 oktober 2018

De inzending Bedrijvenproef Spengen: Sturen met grondwater (drukdrainage) is genomineerd voor de jaarlijkse landelijke Waterinnovatieprijs 2018, met als titel Boeren aan het roer. Sturen met grondwater is een innovatieve praktijkproef, waarbij zeven boeren in het veenweidegebied actief de grondwaterstand regelen om de bodemdaling te remmen. Van de 124 inzendingen zijn 12 innovaties genomineerd door een vakjury. Bedrijvenproef Spengen is daar één van. Het publiek bepaalt wie van deze nominaties de publieksprijs wint, door te stemmen. Ook u kunt stemmen.

Remmen bodemdaling

In veenweidegebied daalt de bodem, doordat het grondwaterpeil in de zomer ver onder het oppervlaktewaterpeil zakt. Door de veenbodem met de drukdrainage vochtig te houden wordt de bodemdaling geremd. Hierdoor kunnen de agrariërs er ook in de toekomst blijven boeren. Bijkomend voordeel is dat ook de CO2-uitstoot wordt beperkt. In Spengen zijn de systemen op maar liefst 55 hectare gerealiseerd. Hiermee is dit het grootste drukdrainageproject van Nederland.

De boeren aan het roer

De boeren en waterschap De Stichtse Rijnlanden hebben samen het volautomatische drukdrainagesysteem ontwikkeld en dit gerealiseerd met verschillende bedrijven. Een samenwerking en innovatie om trots op te zijn! Nu zijn de boeren het systeem in de praktijk aan het testen. De boeren kunnen zelf het gewenste grondwaterpeil instellen. Hiermee krijgen ze veel inzicht in de grondwaterstand in het perceel. De proef duurt vier jaar. De boeren en het waterschap houden samen de effecten en ervaringen bij. Dit gaat ongetwijfeld veel kennis en praktijkervaring opleveren.

Stemmen

Helpt u mee om het project aan de publieksprijs te helpen? Stem dan via de Waterinnovatieprijs website.

Bekendmaking winnaars

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen. Er zijn vier categorieën. Per categorie zijn drie projecten genomineerd waarvan de jury een winnaar kiest. Daarnaast is er een publieksprijs. Stemt u ook op ons project ’Boeren aan het roer’. Op 29 november 2018 worden de winnaars bekend gemaakt.


Stem op praktijkproef Boeren aan het roer voor de Waterinnovatieprijs

Je kunt direct stemmen via de Waterinnovatieprijs website.