Met de roeiboot naar het toilet

Een bekende wees Eef Bouman (73) op de bustoer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ze trok daarop meteen een schilderij van haar huiskamerwand en nam het mee naar de bus bij de Jumbo in Amerongen. Daar ontdekte ze iets bijzonders: “Hé, op de bus van jullie staat een foto van de dijkwoning die het onderwerp is van mijn schilderij!”

Hoogwater

Ze kreeg het kunstwerk van haar ouders, vele jaren geleden. “Mijn vader is opgegroeid in die dijkwoning, dus voor mij heeft het een bijzondere betekenis. Hij vertelde vroeger veel over het huis; over het vee dat erbij liep en over het hoogwater. Als de waterstand steeg, liep het huis vol en moesten hij en het gezin met een roeiboot naar het toilet.”

Zicht op de Lekdijk

Boumans vader, grondlegger van de Rabobank in Amerongen en omgeving, trok in 1941 naar de Kersweg toen hij trouwde. “In 1944 ben ik geboren, dus ik heb zelf nooit in de dijkwoning gewoond”, zegt ze. “Op zijn nieuwe woonplek aan de Kersweg had vader nog steeds zicht op de Lekdijk. Dat vond hij zeker belangrijk; hij had vaak de mooiste verhalen over zijn jeugd.”

Thuis in Amerongen

Uit welk jaar het schilderij stamt is Bouman onbekend. “Ook weet ik niet wie het heeft gemaakt. Het schilderij zou al bij mijn grootouders – die ik nooit zelf heb gekend – aan de muur hebben gehangen”, zegt ze. “Mijn twee broers hadden het ook graag willen hebben, maar zij wonen niet meer in Amerongen. We vonden het wel belangrijk dat het schilderij in Amerongen zou blijven.”


Busverhaal1

Eef Bouman met haar schilderij in de camper in Amerongen

Meer informatie over dijkversterkingsproject