Amerongense kerk hoger dan Utrechtse Dom

“Weet je wat het hoogteverschil is tussen de plekken waar de Amerongse kerk en de Dom in Utrecht staan?”, vraagt J.C. Nellestijn. “Dat is 112 à 113 meter, met Amerongen als de hoger gelegen plek. In mijn tijd op de landbouwschool in Wageningen heb ik dat berekend. Het was voor een schoolopdracht.”

Geen zorgen

De 74-jarige Nellestijn maakt zich om die reden geen grote zorgen voor dreiging van hoogwater. “Natuurlijk kan het ook hier verkeerd gaan, maar pas als we heel laag zouden wonen zou ik me echt zorgen maken. Als je het mij vraagt zitten we hier hoog genoeg. Het hoogste punt van de Amerongse Berg is 69 meter. Als je de berg op gaat, kijk je zo het dal in.”

Groot geworden bij de dijk

Nellestijn is groot geworden bij de dijk. Als handelaar in kleine landbouwmaterialen ging hij regelmatig langs zijn klanten aan de dijk. “Ik verkocht onder meer varkensbakken, krammen, klompen en laarzen en bracht de spullen bij de boeren aan de dijk”, zegt hij. “Het bedrijf is er nog steeds, maar ik ben het rustiger aan gaan doen. Ik werk hooguit nog 15 uur per week.”


amerongen_nellesteijn

De heer J.C. Nellestein in de camperbus