Renovatie gemaal Haanwijk

Gemaal Haanwijk is gelegen aan de Haanwijk naast nr. 33 te Harmelen en zorgt voor het op peil houden van de polder Haanwijk. De besturingsinstallatie werkt automatisch en is aangesloten op het centrale communicatie- en besturingssysteem van het waterschap. Het drijfvuil wordt met een automatische grofvuilroosterreiniger uit het water verwijderd.

De werkzaamheden op locatie zijn begin maart 2020 gestart met de aanleg van de noodbemaling.
Midden september is het werk klaar.

Aanleiding

Het gemaal is verouderd en aan grootonderhoud toe. De behuizing van het gemaal is in een zeer matige bouwkundige staat. De bestaande pompen zijn niet visvriendelijk. Het waterschap wil ook een aantal aanpassingen doorvoeren, zodat een goede waterbeheersing ook de komende 25 jaar weer gegarandeerd is.

Meer weten?

Bel onze projectleider Theo Buijserd via telefoon (030) 2097361.

Werkomschrijving

Het bestaande gemaal wordt gedeeltelijk gesloopt. De pompen en de elektrotechnische besturingsinstallatie worden vervangen.

De nieuwe pompen zijn visvriendelijk en hebben iets meer reserve pompcapaciteit voor de toekomst. Meer dan 95% van de vissen komt ongeschonden door de pompen. De nieuwe elektrische installatie is veel efficiënter en dus ook behoorlijk energiezuiniger.  De grofvuilroosterinstallatie wordt gerenoveerd en de drijfvuilopslag wordt verbeterd. Op de bestaande onderbouw wordt een nieuwe behuizing gebouwd in een landelijke bouwstijl, die past in de omgeving. Het terrein en het toegangspad zullen worden hersteld.

Tijdens de renovatiewerkzaamheden wordt naast het gemaal een tijdelijke pomp met dezelfde capaciteit geplaatst, die de bemaling van de polder Haanwijk tijdens de renovatieperiode over zal nemen.

Noodbemaling

IMG-20200304-WA0005

Tijdens de werkzaamheden zorgt een tijdelijke pomp ervoor dat overtollig water uit polder Haanwijk wordt afgevoerd.

Locatiekaartje gemaal Haanwijk

Locatiekaartje