Geuren

Kookvocht, ontlasting, zeepwater van de wasmachine; het stroomt allemaal handig weg via de afvoer. Al dat vuile water uit de stad Utrecht wordt via de riolering verzameld op de rioolwaterzuivering, waar het weer gezuiverd wordt tot schoon oppervlaktewater. Het vuil, veel reststoffen en zeker het slib wat overblijft stinkt wel. Gelukkig worden de meeste geuren afgevangen. Toch kan je afhankelijk van de wind, de temperatuur en de luchtvochtigheid de zuivering ook buiten het terrein ruiken.

Geurhinder voorkomen

Nare geuren zijn natuurlijk vervelend in de buurt, zeker voor omwonenden die onbezorgd hun raam open willen zetten of even lekker in de tuin willen zitten. Het waterschap doet er dan ook alles aan om geurhinder zo veel mogelijk te voorkomen. Ervaart u extra sterke geuren, meld het ons dan. We blijven ons inspannen om ook geurhinder zoveel als mogelijk te voorkomen.

Minder geuren bij de nieuwe installatie

De nieuwe installatie die nu is gebouwd volgt de allernieuwste technische ontwikkelingen. De zuivering wordt uitgebreid getest en is stapsgewijs in gebruik genomen. Onderdeel van de nieuwe zuivering is een hypermoderne geurbehandeling. Als de nieuwe installatie het werk van de oude zuivering heeft overgenomen en alles naar behoren werkt, zal de geur sterk gereduceerd zijn.


Geluid

Om 65 miljoen liter water elke dag te zuiveren staan er meerdere pompen en machines op het terrein van de zuivering. Overdag vallen die geluiden zo'n beetje weg tussen al het andere stadsgeluid. De zuivering draait echter zeven dagen per week en 24 uur per dag door. Zeker 's nachts kan licht gebrom ook buiten het terrein te horen zijn. De zuivering heeft daar een vergunning voor tot 50 db. Dat is vergelijkbaar met het geluid van koelkast of een regenbui.

Geluidscontouren met legenda