HDSR

Zoeken
Zoek op alfabet

Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Wat gaan we doen

De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) stroomt van Nieuwegein naar Gouda, dwars door de historische stadjes IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Haastrecht. Het waterschap gaat de komende jaren aan de slag langs de rivier. Er liggen diverse opgaven, die we aangrijpen om de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel als totaal te verbeteren. Dat doen we samen met de omgeving.

We knappen kaden en oevers op en gaan baggeren. Hiermee zorgen we er ook voor dat de aanvoer van zoet water in perioden van droogte, en afvoer in natte periode gewaarborgd is. Parallel aan deze werkzaamheden is ons ligplaatsenbeleid in ontwikkeling. Dit laatste doen we vanuit onze rol als nautisch en vaarwegbeheerder van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel.

Synergiekansen

Samen met de omgeving willen we (synergie)kansen verkennen en pakken waar dat kan. We maken daarbij gebruik van een aantal richtinggevende principes.

Het waterschap heeft in 2013 het beheer en onderhoud van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel inclusief de Doorslag overgenomen van Rijkswaterstaat.

Actueel

Terugblik informatieavond 29 juni 2017

De informatieavond over de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) op 29 juni 2017 is goed bezocht. Het waterschap liet zien wat er tot nu toe is gedaan met de opbrengst uit de vijf informatiebijeenkomsten die in januari en februari jl. plaatsvonden. De aannemer lichtte de baggerwerkzaamheden toe, die in augustus 2017 starten. Na de presentaties konden bezoekers bij de informatietafels vragen stellen over het Programma GHIJ en de baggerwerkzaamheden.

Baggeren en overhangende beplanting

Overhangende begroeiing

De komende jaren worden de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Doorslag gebaggerd. Dit is nodig om de vaardiepte en de aan- en afvoer van water te garanderen.
Aannemer Van den Biggelaar Grond- en Waterbouw uit Velddriel voert de werkzaamheden uit.

Op de hoogte blijven

Abonneer u op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

U wilt varen?

P1050099

Momenteel stelt het waterschap een ligplaatsenbeleid op.
Als u wilt varen op de rivier gelden er regels.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit programma, neem dan contact op met het projectteam informatieghij@hdsr.nl

  • Programmamanager, Jan Smorenburg
  • Omgevingsmanager a.i., Wendalin Kolkman
  • Technisch manager, Steven van Twist

Impressie bewonersavonden

Bewonersavond Montfoort

In januari en februari heeft het waterschap vijf informatiebijeenkomsten georganiseerd over de aanstaande baggerwerkzaamheden in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) tussen Nieuwegein en Gouda.