Actueel
Vanaf 1 december is het weer toegestaan om oppervlaktewater te onttrekken uit sloten en weteringen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug.
Nu de hittegolf aanhoudt blijft het zaak zuinig en slim om te gaan met oppervlaktewater. We hebben de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen plaatselijk tot 10 cm boven het normale maximumpeil opgehoogd; ook vragen we aan fruittelers om overdag en aan andere agrariërs om ’s nachts te beregenen.
Af en toe valt er een bui, maar die regen zorgt niet voor extra water in de sloten op de zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Daarom blijft het onttrekkingsverbod daar van kracht.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat samen met de Provincie Utrecht, Vitens, Waterschap Vallei en Veluwe, terreinbeheerders en particuliere grondeigenaren, gemeenten, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en natuurorganisaties aan de slag om watertekort en wateroverlast op de Utrechtse Heuvelrug tegen te gaan.
Er valt de laatste weken wat regen maar het neerslagtekort blijft hoog. Reden voor het waterschap om de dijken in het westelijk deel van het gebied te gaan inspecteren. Op dinsdag 14 juli gaan de dijkwachten van het waterschap op pad voor een inspectie.
Er is een onttrekkingsverbod ingesteld voor oppervlaktewater voor de Utrechtse Heuvelrug en de flanken van dit gebied. Mensen en bedrijven in dit gebied mogen geen water meer uit sloten en weteringen halen. Doel is de grondwaterstand zo lang mogelijk op peil te houden en problemen met waterkwaliteit en schade aan kwetsbare natuur te voorkomen.
De Stichtse Rijnlanden zet de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen plaatselijk op tot boven het normale maximumpeil. Zo kan het grondwater aanvullen en creëren we een buffer om zo lang mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen.
Het is belangrijk om inzicht te hebben in de hoeveelheid vocht in de bodem. Met het innovatieve informatiesysteem OWASIS heeft elke waterbeheerder in Nederland vanaf vandaag gratis toegang tot actuele en land dekkende informatie over bodemvocht, grondwater en verdamping.
Het is al een tijd erg droog. Het neerslagtekort is het gebied van De Stichtse Rijnlanden loopt op en bedraagt al meer dan 133 mm. Dat maakt dit voorjaar een van de droogste ooit. Verschillende waterschappen in Nederland hebben beregeningsverboden ingesteld. Dit is in ons gebied nog niet nodig. Maar we zijn wel extra alert.