Schippers Krommerijnder nu ook sluisbedieners

Gepubliceerd op 24 april 2019

Zeven vrijwilligers van de Stichting Beheer Krommerijnder volgden op 11 april theorie- en praktijkles over de bediening van de schutsluizen in de Kromme Rijn in Cothen en Werkhoven.

De schippers van de stichting varen tot nu toe met hun schip de Krommerijnder alleen tussen Wijk bij Duurstede en Cothen. Zij willen hun aanbod van vaartochten graag uitbreiden, en ook langere tochten naar Utrecht aanbieden.

Sluizen in Cothen en Werkhoven

De monumentale sluizen in Cothen en Werkhoven worden normaal gesproken niet bediend. Ze zijn in de 19e eeuw door het Ministerie van Oorlog gebouwd, toen de Kromme Rijn geschikt werd gemaakt voor de aanvoer van water naar Utrecht voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Naast de sluizen bevinden zich stuwen, die een belangrijke rol spelen in het hedendaagse waterbeheer. Om de veiligheid van schippers en bemanningsleden op het snelstromende water te garanderen organiseerde het waterschap de cursus. Alle deelnemers zijn geslaagd. Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar reikte na afloop van de cursus de certificaten uit.