Geurhinder rioolwaterzuivering Utrecht

Gepubliceerd op 27 februari 2019

Sinds afgelopen vrijdagavond (22 februari) heeft het waterschap circa 40 meldingen van geurhinder ontvangen, afkomstig uit de (nabije) omgeving van de rioolwaterzuivering in Utrecht. Dit vinden we uiteraard heel vervelend. Op dit moment is nog onduidelijk wat hiervan de oorzaak is. Voor onderzoek naar de oorzaak is onder andere extern onderzoeksbureau ‘Buro Blauw’ ingeschakeld, dat gespecialiseerd is in luchtkwaliteit. Dit onderzoeksbureau trekt naar aanleiding van de meldingen met de fiets de omliggende wijken van de rioolwaterzuivering in.

Oorzaak geurhinder

Op dit moment is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de geurhinder. We maken ons dan ook met verschillende partijen sterk om de oorzaak van deze geurpiek(en) te achterhalen. Allereerst onderzoeken we de installaties op ons eigen terrein. Naast het externe onderzoeksbureau is er een geurpanel, bestaande uit een groep direct omwonenden, die actief bijhoudt wanneer en op welke plek er onaangename geuren worden ervaren. Tot slot is er contact met andere overheidsinstanties, om te kijken of de geur afkomstig is van andere bronnen.

Welke maatregelen treffen we?

Op het terrein van de rioolwaterzuivering zijn uit voorzorg al eerder extra maatregelen getroffen. Zo zijn er onder andere extra (tijdelijke) geurfilters geplaatst. Vandaag (woensdag 27 februari) wordt er een extra drietrapsfilter geplaatst. Ook is het slibtransport onder de loep genomen en zijn er maatregelen getroffen om geuren bij het verladen van slib te verminderen.

Bouw zuivering

Op dit moment draaien op het terrein van de rioolwaterzuivering twee installaties naast elkaar. De nieuwe installatie wordt opgestart, maar de oude draait nog even door. Dit is nodig om al het afvalwater goed te kunnen blijven zuiveren. Soms komen bij deze overgang onaangename geuren vrij. Het zuiveren van afvalwater is een biologisch proces. Dit betekent dat we afhankelijk zijn van de groei van bacteriën. Dit proces laat zich lastig voorspellen. We verwachten dat het tot medio 2019 mogelijk is dat er zo en nu dan vlagen geur zich verspreiden.

Meer informatie

Mocht u nog vragen hebben of een melding willen doorgeven, neem dan gerust contact op via telefoonnummer (030) 209 73 80 of per mail nieuwbouw_rwziutrecht@hdsr.nl. Wanneer de oorzaak van de geurpiek(en) van afgelopen dagen in beeld is, plaatsen we hierover een nieuwsbericht op onze website.