Leerlingen helpen mee met proefsluiting Waterpoort

Gepubliceerd op 12 november 2018

Op maandag 5 november 2018 hielpen 18 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van OBS De Horn mee met de proefsluiting van de Waterpoort in Wijk bij Duurstede. Zij waren de ‘winnaars’ van het veldwerk ‘De sterke dijk van Wijk’, waar ze op 11 oktober aan mee hadden gedaan. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden betrekt leerlingen graag actief bij het waterschapswerk.

Leuk en belangrijk werk

Rayonmedewerkers Michel van Lunsen en Martin Klever lieten zien hoe de Waterpoort gesloten moet worden als het waterpeil in de rivier bij Wijk bij Duurstede hoger komt dan 7.20 meter boven NAP. Jari uit groep 8 mocht als overall winnaar van het veldwerk samen met de mannen het werk uitvoeren. Eerst haalden ze de elektrische bediening uit het luik bovenop de Beermuur. Daarna legden ze de vloerplaten van de rails open. Vervolgens hield Jari de juiste knop ingedrukt om de stalen deur langzaam uit de Beermuur te laten glijden tot hij de Waterpoort afsloot. Alles ging van een leien dakje en de proefsluiting was geslaagd! De Waterpoort kan ook komend hoogwaterseizoen de stad en het achterland weer beschermen tegen overstromingen.

Dijkwerkers in de dop

Jari en de andere leerlingen van de drie groepen 7 en 8 van De Horn hadden tijdens hun veldwerk op 11 oktober al veel geleerd over de Beermuur en ‘De sterke dijk van Wijk’. Het veldwerk was een verdiepingsles bij het project Nederland Waterland waar de groepen in die weken druk mee bezig waren. De leerkrachten hadden het waterschap gevraagd om een aanvullende gastles over de dijk. Het waterschap bood een veld-gastles op maat om de leerlingen bij het verleden, heden en toekomst van de dijk te betrekken. In kleine groepjes onderzochten ze de functie van de Waterpoort en de Beermuur, leerden ze over het onderhoud van de dijk vroeger en nu en bedachten ze hoe de dijk in de toekomst nog sterker en leuker kan worden. Zo bedachten zij: meer kleur op de dijk met bloemen en geverfde stenen, een licht-fietspad, een museum / bioscoop / speelhal in de dijk, uitkijkpunten. Het team Sterke Lekdijk van het waterschap was maar wat blij met de ideeën van de leerlingen. Wie weet wordt een van hun ideeën straks echt uitgevoerd!

Tips voor docenten

Bent u docent en wilt u ook eens iets samen doen met het waterschap? Geef uw wensen door via ons online aanvraagformulier. Wilt u zelfstandig les geven over water en waterbeheer in Nederland? Kijk dan eens in onze online lespakketten. Daar vindt u vast inspiratie en bruikbaar materiaal. Hiernaast in de rechter kolom ziet u de links naar de informatie.