Documentaire over dalende veenbodems

Gepubliceerd op 17 november 2017

De bodem in het veenweidegebied in grote delen van West- en Noord-Nederland daalt in rap tempo. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de bewoners en gebruikers van het gebied. Ook ons waterschap heeft hiermee te maken.
Om te laten zien welke impact deze problematiek heeft, maakte een aantal waterschappen, provincies en gemeenten de documentaire ‘Het zinkende land’. RTV Utrecht en Omroep West zenden deze documentaire uit op zaterdag 18 en zondag 19 november a.s. Neem alvast een kijkje bij de promo.

Het zinkende land

De belangrijkste veenweidegebieden binnen ons beheergebied liggen in de Lopikerwaard en in het Oude Rijngebied rondom Woerden. Op sommige plekken daalt de bodem daar wel met 1 centimeter per jaar. Door klimaatverandering kan bodemdaling in de toekomst nog sneller gaan. Om extra aandacht voor het onderwerp bodemdaling te vragen hebben diverse overheden, waaronder ons waterschap, een bijdrage geleverd aan de documentaire. Met beelden worden de gevolgen van bodemdaling voor de bewoners van het veen zichtbaar gemaakt. In gesprekken met onder meer Welmoed Visser van de gemeente Woerden en Frank Lensink van het Veenweide Innovatie Centrum wordt ook ingegaan op innovatieve technieken om bodemdaling te vertragen. Dat bodemdaling echt een probleem is, is wel duidelijk!

Aanpak samen met het gebied

Ons waterschap zit niet stil. Om de bodemdaling in het veenweidegebied te vertragen heeft ons algemeen bestuur ingestemd met de position paper ‘Vertragen bodemdaling veenweide Elke centimeter telt’. We werken nauw samen met agrariërs in het gebied, bijvoorbeeld bij pilots zoals de bedrijvenproef Sturen met Water in Spengen en de pilot toekomstbestendige polder Lange Weide in Driebruggen. Ons waterschap wil samen met Amstel Gooi en Vecht begin 2018 de subsidieregeling ‘Regionaal partnerschap voor water en bodem’ openstellen. Met deze regeling worden bovenwettelijke maatregelen van agrariërs gesubsidieerd om (bovenwettelijke) maatregelen te stimuleren die bijdragen aan gezond water en bodemdaling tegengaan.

Tijden uitzending

-RTV Utrecht: 18 en 19 november om 11.00 en 15.00 uur.

-TV West: 18 november om 17.00 uur en 19 november om 18.00 uur. Tot en met donderdag 23 november is er elke dag een reportage over bodemdaling te zien in het TV West Nieuws.

De zinkende stad

De NPO zendt op 24 november de documentaire ‘De zinkende stad’ uit in het programma ‘Kennis van Nu’. In deze documentaire wordt vooral ingezoomd op bodemdaling in de bebouwde kom.


Zie ook

Bekijk de promo