Waterschap verwijdert exotische waterplant Cabomba in Benschop

Gepubliceerd op 21 september 2017

Diverse vijvers en sloten in de bebouwde kom van Benschop hebben last van een exotische waterplant met de naam ‘Cabomba’. De plant groeit snel en is slecht voor het waterleven. Ook kan de plant de aan- en afvoer van water ernstig belemmeren. Daarom is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden onlangs gestart met het verwijderen van Cabomba uit de sloten langs de Oeverzegge en de Koningin Julianasingel. Aannemer Verduin uit Kamerik voert de werkzaamheden uit, die tot eind september 2017 duren.

Zuurstoftekort, wateroverlast en verstopping

Cabomba, ook wel waterwaaier genoemd, zorgt voor diverse problemen. Doordat de plant sterk woekert, verdringt hij vrijwel alle overige begroeiing die van nature in de sloten voorkomt. De grote hoeveelheid planten leidt vooral 's nachts en in de vroege ochtend tot een gebrek aan zuurstof in het water. Planten maken overdag zuurstof, maar 's nachts hebben ze juist zuurstof nodig en dat halen ze uit het water. Dit heeft negatieve gevolgen voor vissen en andere waterdieren die ook zuurstof nodig hebben. Ook zorgen de planten op termijn voor wateroverlast. Ze verstoppen duikers, stuwen en gemalen en bemoeilijken/vertragen hiermee de waterafvoer. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

De werkzaamheden

De aannemer verwijdert de Cabomba onder toezicht van ecologisch adviesbureau Natuurzorg. Het verwijderen duurt tot eind september 2017 en gebeurt vanaf een boot, met de ‘Hydro Venturi’ techniek. Met deze methode worden de wortels van de plant met een onderwater sproeikop losgewoeld. Dit is nodig om de plant met wortel en al te verwijderen. Een tweede boot pikt de waterplanten op uit het water. Tijdens de werkzaamheden worden ook de eventueel aanwezige rietkragen aangepakt, omdat de exoot daar ook tussen kan staan.

Wat merken inwoners hiervan?

De werkzaamheden vinden grotendeels vanaf het water plaats, op werkdagen tussen 07.00 uur ’s ochtends en 18.00 uur ’s avonds. Er kan mogelijk enige geluidshinder zijn. Na de werkzaamheden is het water in de sloot eerst wat troebel en zonder planten oogt het kaal: het dikke pakket waterplanten is verdwenen. Na enige tijd keren de oorspronkelijke planten als waterlelie en gele plomp weer terug, omdat de wortels van deze planten blijven zitten. Ook wordt het water na enige tijd weer helder. Het oorspronkelijke waterleven heeft dan weer alle ruimte.

Gooi geen exoot in de sloot

Cabomba is een exoot, wat betekent dat hij hier van nature niet in het oppervlaktewater voorkomt. Het plantje is te koop bij tuincentra en is door mensen (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten. Cabomba wordt ook veel in aquaria en vijvers gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de bestrijding niet voor niets is, vragen wij aquarium- en vijverbezitters daarom om het overschot aan exotische waterplanten, zoals Cabomba, niet in de sloot te gooien, maar in de bruine container.


Kaart locaties bestrijding Cabomba in Benschop

Cabomba in water langs Vogelzangsekade in Lopik

Cabomba in water langs Vogelzangsekade in Lopik

Cabomba (waterwaaier)

Cabomba (Waterwaaier)