Dode otter in muskusrattenklem

Gepubliceerd op 21 september 2017

Begin september trof een muskusrattenbeheerder van Muskusrattenbeheer West- en Midden Nederland (MRB WMNL) in de Grecht tussen Kamerik en Zegveld helaas een dode otter aan in een muskusrattenklem. Het bleek een jonge otter van het mannelijke geslacht. Het is de eerste keer dat MRB WMNL in haar werkgebied een dode otter in een muskusrattenklem heeft gevonden. MRB WMNL verwijderde direct preventief tot nader order de muskusrattenklemmen in de directe omgeving. Zo wil de organisatie het risico op nog een jonge otter in een klem minimaliseren.

Schade door muskusratten

Muskusratten worden bestreden, omdat zij lange gangen en nestkommen graven in oevers en dijken. Dit tast de stabiliteit van dijken aan en is daarmee een grote bedreiging voor de veiligheid. Daarnaast zorgt het gegraaf van een muskusrat voor schade op het land door verzakkingen van (spoor)wegen en schade aan landbouw- en natuurgebieden. In tegenstelling tot de muskusrat hoort de otter van origine thuis in de Nederlandse wateren.

Werkinstructie ottergebieden

Om te zorgen dat de otter zo min mogelijk gehinderd wordt door de noodzakelijke muskusrattenbestrijding, bevat de gedragscode muskusrattenbestrijding een instructie ‘Werken in ottergebieden’. Bij de totstandkoming hiervan is onder andere samengewerkt met de Zoogdiervereniging. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven dat vangkooien voorzien moeten zijn van otterringen. Deze ringen voorkomen dat een otter een kooi in zwemt. Tevens bevat de werkinstructie voorwaarden voor het plaatsen van duikerafzettingen.

This Buurman, Veldcoördinator MRB WMNL: “We doen er alles aan om bijvangsten te voorkomen. Op beschermde dieren zoals de otter zijn we extra alert. Gelukkig is het pas de eerste keer dat wij een otter vangen. Ter vergelijking, wij vingen het afgelopen jaar zo’n 20.000 muskusratten. Hoewel het dus bijna altijd goed gaat, willen wij graag voorkomen dat het nog een keertje misgaat. We zullen deze situatie analyseren en kijken wat we er van kunnen leren. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat we nooit 100% kunnen voorkomen dat andere dieren dan muskusratten in vangmiddelen terechtkomen.“

Patrick Poelmann, dijkgraaf HDSR: “We vinden het heel vervelend dat er een otter in een muskusrattenklem is gekomen. We zijn trots op de aanwezigheid van otters in ons gebied. Niet alleen omdat de otter een prachtig dier is, maar ook omdat zijn aanwezigheid iets zegt over hoe goed wij het water beheren in ons gebied. De otter is namelijk een indicatorsoort voor een goede en gezonde waterkwaliteit.”