Historisch en hedendaags waterbeheer in beeld met Waterliniefietsroutes

Gepubliceerd op 10 juli 2017

De drie waterschappen in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Waterliniemuseum hebben nieuwe fietsroutes gelanceerd. Ze geven een beeld van de werking van het onder water zetten van land (inundatie) maar ook van het hedendaagse waterbeheer. Vrijdag 7 juli onthulden bestuurders van drie waterschappen, provincie Utrecht en het Waterliniemuseum een interactieve tafel, en lanceerden zij de Waterlinieroutes op papier en via de app Routeplanner van de Fietsersbond. De vier nieuwe routes voeren langs historische objecten van de Waterlinie en geven een beeld van de werking van het watersysteem, vroeger en nu.

Verleden en heden in één fietsroute

Fietsend langs dijken, sluizen, wielen en waterbergingen komen verleden en heden bij elkaar. Want veel van de historische waterobjecten van de linie zijn nog steeds in gebruik bij de waterschappen. Niet meer voor de verdediging van land tegen de vijand, maar voor het aan- en afvoeren of tegenhouden van water. De route in het gebied van De Stichtse Rijnlanden heet 'Rondje Plofsluis' en voert onder meer langs de Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein), het waterbergings/inundatiedemonstratiegebied Blokhoven en natuurlijk de Plofsluis.

App downloaden

De app met de nieuwe Waterliniefietsroutes is te downloaden via www.routeplanner.fietsersbond.nl/. Omdat de routes onderdeel uitmaken van de Fietsersbond Routeplanner kan de app altijd de meest actuele route bieden, ook bij werkzaamheden of wijzigingen.


Zie ook

Bestuurders onthullen interactieve watertafel in Waterliniemuseum

Bestuurders onthullen de interactieve watertafel in het Waterliniemuseum. Van links naar rechts gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht, dagelijks bestuurslid Rolf Steenwinkel van waterschap Amstel Gooi en Vecht, heemraad Arie Bassa van waterschap Rivierenland, dijkgraaf Patrick Poelmann van De Stichtse Rijnlanden en voorzitter Maarten Slot van het Waterliniemuseum.

Op pad met de Waterlinie-fietsrouteapp!

Op pad met de Waterlinie-fietsrouteapp!

De Waterlinieroutes in de Routeplanner van de Fietsersbond

De Waterlinieroutes in de Routeplanner van de Fietsersbond

Voorkant folder Rondje Plofsluis

De folder 'Rondje Plofsluis', hieronder te downloaden