Tijdelijk andere waterpeilen in delen Lopikerwaard

Gepubliceerd op 31 oktober 2016

Tijdens (extreem) droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren is er in West-Nederland niet altijd overal voldoende zoetwater beschikbaar. De Kleinschalige Wateraanvoervoorzieningen (KWA) in het gebied van De Stichtse Rijnlanden bieden hiervoor een oplossing: hierbij kan vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek extra zoetwater naar West-Nederland worden aangevoerd. Deze week vindt er onderzoek plaats in de Lopikerwaard.

Goede omstandigheden voor onderzoek

Voor dit project wordt deze week (maandag tot en met vrijdag) aanvullende informatie verzameld in de Lopikerwaard. De (weers)omstandigheden zijn nu geschikt voor het onderzoek (er wordt nauwelijks neerslag verwacht tot aan het einde van de week, er is vrijwel overal geoogst en de koeien zijn van het land).

Hogere waterpeilen dan normaal

Het onderzoek komt erop neer dat de snelheid van het pompen van de gemalen (tracé Koekoek tot aan Keulevaart) langzaam wordt opgevoerd. Dit opvoeren gaat door totdat de hoeveelheid water is bereikt die nodig is voor de KWA voor het gedeelte van de Lopikerwaard. Dit kan tijdelijk leiden tot andere waterpeilen dan u gewend bent. Bij het opvoeren van de snelheid worden op diverse locaties metingen verricht en wordt de gemaalcapaciteit gecontroleerd. Met deze metingen kan ook het bestaande rekenmodel worden geijkt. Dit rekenmodel wordt gebruikt voor de planuitwerkingsfase om de benodigde verbreding mee door te rekenen.

Problemen? Neem contact met ons op!

Mocht er deze week problemen bij u ontstaan door de verhoogde waterpeilen, neem dan svp direct contact met ons op. Mail naar omgevingsmanager Liesbeth van Doorn (Doorn.ae@hdsr.nl) of bel haar via 06-11614705.


Zie ook