Studenten TU-Delft testen robotbootje waterkwaliteit in Utrecht

Gepubliceerd op 14 juli 2021

Utrecht heeft honderden kilometers aan sloten, grachten en vijvers. Om deze schoon en aantrekkelijk te houden, meten de gemeente en het waterschap regelmatig de kwaliteit van het Utrechts water. Studenten van de TU-Delft hebben in samenwerking met onderzoeksinstituut Deltares een robotbootje ontwikkeld dat zelf de waterkwaliteit kan meten. Het bootje ‘De Krill’ is in samenwerking met gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden getest in Utrechtse wateren.

De studenten hebben het robotbootje tijdens het ontwikkelen regelmatig getest en verbeterd. Ze zijn deze week met hun eerste opdracht voor gemeente en waterschap gestart. De nieuwste versie van het bootje is de afgelopen dagen getest in de Wilhelminaparkvijver, de Koningslaansloot en de Oudegracht. De testdagen zijn goed verlopen. Het team heeft veel geleerd van de tests en heeft effectief de waterkwaliteit op deze locaties kunnen meten.

Stimuleren innovatie

Het meten van de waterkwaliteit gebeurt nu vooral nog handmatig door met meetapparatuur langs de oever te lopen of zelf in een boot het traject af te varen. Ook bewoners dragen regelmatig bij door zelf de waterkwaliteit te meten en resultaten door te geven aan de gemeente. Een robotbootje zou effectiever zijn: het kan gemakkelijker op lastig te bereiken plekken komen en kan over de lengte van een watergang bijna continu de waterkwaliteit meten. Hierdoor kunnen verschillen in de waterkwaliteit zoals de instroom van regenwater of illegale lozingen worden gevonden. Daarnaast bespaart het veel tijd, omdat er direct online wordt gemeten. Wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte) van de gemeente Utrecht is positief over het vooruitzicht: “Als deze proef positief uitpakt, kunnen we deze bootjes in de toekomst vaker inzetten. Het geeft een nog breder beeld van de waterkwaliteit in Utrecht en helpt eventuele problemen opmerken. Zo kunnen we de Utrechtse wateren beter schoon en veilig houden”.

Inzicht en actie

Aan het einde van de zomer verwacht het team resultaten te hebben en die te kunnen gebruiken voor meer onderzoek naar de waterkwaliteit op allerlei plekken. Hoogheemraad Bert de Groot van het waterschap ziet ook kansen voor het beheergebied: “We stimuleren graag dit soort innovaties, want ze geven ons direct inzicht in de resultaten op de testlocaties. Waar mogelijk kunnen deze metingen ons helpen snel actie te ondernemen om de waterkwaliteit te verbeteren.”


Meer informatie

Robotbootje "De Krill" meet de waterkwaliteit in de vijver van het Wilhelminapark in Utrecht