Geen bijdrage voor realisatie warmtenet voor wijk in Driebergen-Rijsenburg

Gepubliceerd op 26 oktober 2020

Gemeente Utrechtse Heuvelrug ontvangt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Klimaat geen bijdrage voor de realisatie van een warmtenet in de wijk Wildbaan-Dennenburg in Driebergen-Rijsenburg. De gemeente diende een aanvraag van 7 miljoen in voor een bijdrage vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken. Deze week werd bekend dat het project niet is geselecteerd. Het project is een samenwerking van gemeente Utrechtse Heuvelrug, Heuvelrug Wonen,  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Heuvelrug Energie.

Nabij de wijk Wildbaan-Dennenburg in Driebergen ligt de rioolwaterzuivering, de plek waar het afvalwater gezuiverd wordt. Samen met Heuvelrug Wonen en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden onderzocht de gemeente in 2019 de mogelijkheden om met de restwarmte van de zuivering woningen te verwarmen. Uit het onderzoek bleek dat hiermee circa 870 woningen verwarmd kunnen worden via een warmtenet. Zonder financiële steun is het echter geen haalbaar project. Daarom werd een aanvraag voor het Programma Aardgasvrij Wijken voorbereid.

Vervolg

Een belangrijke reden waarom het project geen bijdrage krijgt, is dat het zich nog in een vroeg stadium bevindt en de realisatie van het warmtenet niet op korte termijn start. Er moet nog een aantal zaken verder worden uitgewerkt. De vier organisaties gaan de komende periode aan de slag met deze verdere uitwerking want zij willen deze kans nog altijd graag verder brengen. Zij overwegen volgend jaar het project opnieuw in te dienen voor de volgende ronde van het Programma Aardgasvrije Wijken.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Heuvelrug Wonen, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Heuvelrug Energie sloten dit voorjaar een intentieovereenkomst, waarmee ze de intentie uitspreken om het project samen uit te voeren. Hierbij gaan ze de bewoners van de wijk goed betrekken. Begin dit jaar werden al twee goed bezochte inloopbijeenkomsten voor de wijk georganiseerd.

Programma Aardgasvrije Wijken

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opende eind 2019 de tweede ronde van het Programma Aardgasvrij Wijken. In het Programma werken verschillende overheden samen om gemeenten en betrokken partijen te ondersteunen in de overstap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Doel van het Programma is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. 71 gemeenten in Nederland dienden een aanvraag in en 19 projecten ontvangen nu een bijdrage.


Zie ook: