Waterschap plaatst fauna uittrede plaatsen op harde beschoeiing Kromme Rijn in Bunnik

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat op een aantal plaatsen langs de Kromme Rijn zogenaamde fauna uittrede plaatsen (een soort trapje) aanbrengen tegen de beschoeiing (Lage oeverbekleding, bestaande uit vrijwel verticale wanden van hout, betonplaten of staal). Tussen de Prinses Beatrixstraat en de Koning Willem III straat in Bunnik komen 10 uittrede plaatsen.

Aanleiding is een verzoek van twee bewoners aan de Kromme Rijn, die vermoeden dat katten uitglijden op de beschoeiing en in het water vallen.

Op plekken waar geen ruimte is voor een natuurvriendelijke oever, heeft het waterschap een harde kunststoffen beschoeiing aangelegd. Deze beschoeiing heeft een gladde, ronde bovenkant en ligt achter de tuinen. Katten die over de bovenkant lopen, kunnen in het water vallen en er niet meer uit komen. Door het plaatsen van de voorzieningen kunnen ook andere beesten, zoals egels en meerkoetjes het water uit. Ongedierte, zoals ratten, maakt er geen gebruik van.

Maatregelen

De aannemer is momenteel aan de overkant aan het werk. Daarom kunnen de voorzieningen snel worden geplaatst. Het materiaal voor dit type beschoeiing is voor het eerst op deze schaal gebruikt. Om dierenleed in de toekomst te voorkomen, wordt er tape geplakt op de gladde bovenkant.