Meeste gestelde vragen over de droogte
Bij een droge periode zoals nu komen er een aantal dingen samen. Ten eerste heeft het westen van Nederland een tekort aan zoetwater door de lage rivierstanden. Om verzilting tegen te gaan (teveel zout in het water), voeren we extra zoetwater aan via ons gebied. Ten tweede zorgt een laag rivierpeil ervoor dat we minder makkelijk voldoende water kunnen inlaten in onze sloten, kanalen en de rivier de Kromme Rijn. Met extra pompen zorgen we ervoor dat er voldoende water ons watersysteem in komt. Ten derde kunnen we op de Heuvelrug moeilijker water krijgen. Daarom proberen we daar het water zo lang mogelijk vast te houden en werken we daar aan waterinfiltratie in de bodem, zodat in droge tijden er toch voldoende water beschikbaar is.
Op dit moment is daar weinig over te zeggen. Zolang de Rijn erg laag staat en er daardoor minder water in de Neder-Rijn en Lek stroomt, moeten we extra maatregelen nemen. We zijn afhankelijk van regen in zowel Nederland als het buitenland. Het moet eerst voldoende regenen zodat het waterpeil in de rivier kan stijgen.
Dijken mogen niet uitdrogen, dat kan zorgen voor instabiliteit. Daar is nu geen sprake van. Niet bij de Lekdijk en niet bij kleinere dijken in het westen van ons gebied. Wel houden we de situatie natuurlijk goed in de gaten en roepen we u op om bij verdachte situaties, bijvoorbeeld grote scheuren, contact op te nemen met het waterschap via het contactformulier.
We plaatsen noodpompen om voldoende water in te kunnen laten. Dat doen we bij gemaal Caspargouw, bij de Voorhavendijk in Wijk bij Duurstede (Irenesluis) en eventueel bij de inlaat van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede, als we daar niet meer op reguliere wijze water kunnen inlaten. Daarnaast monitoren we de peilen in ons gebied en roepen we iedereen op, van agrariërs tot inwoners, om verstandig om te gaan met water:
- Wijs sproeien: alleen als het echt nodig is en voor 7 uur 's ochtends of na 22 uur 's avonds
- Wijs douchen: zo kort mogelijk
- Wijs zwemmen: houd het water in een opzetzwembad schoon en gebruik het zo lang mogelijk
Langdurige droogte en hoge temperaturen kunnen gevolgen hebben voor de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld algen in het water, te weinig zuurstof wat gevaarlijk kan zijn voor vissen of verkleuring en geuroverlast. We houden de waterkwaliteit zelf goed in de gaten. Signaleert u zelf een probleem met het water, laat het ons dan weten via het Meldingsloket.
We raden aan om alleen op officiële zwemlocaties te zwemmen. Zeker als het wat langer warm is, is de kans op vorming van algen of andere waterkwaliteitsproblemen groter. Bij officiële zwemlocaties controleren we elke twee weken de waterkwaliteit en weet je dus zeker of het veilig is om te zwemmen. Op zwemwater.nl zijn alle zwemlocaties te vinden.
Op dit moment geldt er geen onttrekkingsverbod uit oppervlakte- of grondwater. Wel roepen we iedereen op om verstandig om te gaan met het beschikbare water. Beregen in afstemming met collega’s en vermijd beregenen op het heetst van de dag.
Wanneer de watertemperatuur boven 25 graden komt, stoppen we met het maaien van waterplanten. Voor een goede aan- en afvoer van water is maaien van waterplanten noodzakelijk. Bij warm weer kan maaien soms leiden tot tijdelijke zuurstofloosheid in het water. Dit komt doordat de waterbodem wordt omgewoeld. Zuurstoftekort in het water kan leiden tot vissterfte. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen stoppen we met de werkzaamheden zodra de watertemperatuur boven de 25 graden stijgt.