Tijdelijke pompen in het oosten van ons gebied

Vanwege de lage waterstand in de Neder-Rijn kunnen we de inlaat van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede niet meer gebruiken. De Kromme Rijn is de slagader van het Kromme Rijngebied. Via deze rivier voorzien we het Kromme Rijngebied, het Langbroekerweteringgebied, de stad Utrecht en de Vecht van voldoende oppervlaktewater. Hoe zorgen we ervoor dat die toch voldoende water krijgen? Daarvoor gebruiken we een bypass en zes tijdelijke pompen.

Zes tijdelijke pompen en een bypass

We pompen water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal via de Caspargouwsewetering naar de Kromme Rijn. Daarvoor zetten we naast gemaal Caspargouw twee tijdelijke pompen in.

Het bovenste gedeelte van de Kromme Rijn, het gebied rond Wijk bij Duurstede, het Eiland van Schalkwijk en het Langbroekerweteringgebied worden met vier andere tijdelijke pompen van water voorzien. Bekijk de kaart op deze pagina voor meer informatie en foto's.

Droog, normaal en nat in het Kromme Rijngebied

De pagina in de Bosatlas Nederland Waterland geeft een indruk van de hoeveelheden water die in droge, normale en natte situaties gemiddeld door de Kromme Rijn stromen.

Let op: de actuele situatie wijkt af! We zijn inmiddels in de situatie beland waarin we ruim 5 m3/s oppompen uit het Amsterdam-Rijnkanaal bij gemaal Caspargouw en geen water meer in kunnen laten bij de inlaat Wijk bij Duurstede.


Tijdelijke pompen in het oosten van ons gebied

Klik op de blauwe druppels voor meer info over de tijdelijke pompen

Droog, normaal en nat in het Kromme Rijngebied

Kromme Rijnpagina Bosatlas Nederland Waterland

Klik op de afbeelding om de pdf van een pagina uit Bosatlas Nederland Waterland te downloaden