Herstart voor zoetwateraanvoer naar het westen van Nederland

Gepubliceerd op 18 september 2018

Nog steeds heeft het westen van Nederland behoefte aan zoetwater. Daarom is vandaag gemaal De Aanvoerder in De Meern weer aangezet en zorgt ook het Noordergemaal in Utrecht voor aanvoer van zoetwater naar het westen van Nederland.

Hiermee zijn twee van de drie routes van de Kleinschalige Water Aanvoer weer in gebruik, na de hevige regenval van twee weken geleden. De aanvoer van zoetwater is wel beperkter dan vóór die piekbui; daardoor wordt het mogelijk om dijkverbeteringswerkzaamheden langs de Oude Rijn in Nieuwerbrug uit te voeren. Die gaan begin oktober van start.

De vaarverboden op de Leidsche Rijn en de Enkele Wiericke, de stremming van de Haanwijkersluis en het beperkte schutregime bij de sluis Bodegraven zijn echter nog steeds van kracht.

Tijdelijke pompen nog steeds nodig

Ook in het oosten van ons gebied is de aanvoer van water nog steeds niet normaal. De stand van de Neder-Rijn is nog zo laag, dat we geen water kunnen inlaten via de inlaat van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede. Met de hulp van gemaal Caspargouw en verschillende tijdelijke pompen voorzien we de Kromme Rijn, het Langbroekerweteringgebied, het Eiland van Schalkwijk en het gebied rondom Wijk bij Duurstede van water.

Bekijk alle routes en maatregelen op onze speciale pagina Droogte en watertekort.


Zie ook

Inlaat Enkele Wiericke in Hekendorp

Inlaat Enkele Wiericke in Hekendorp, onderdeel van de aanvoerroute via de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel