Waterschap plaatst 2e tijdelijke pomp bij stuw Cothen

Gepubliceerd op 9 augustus 2018

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plaatst een 2e tijdelijke pomp bij de stuw in de Kromme Rijn bij Cothen, vanwege de lage rivierstand in de Neder-Rijn. Deze extra pomp zorgt er, samen met de pomp die er al staat, voor dat het gedeelte van de Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Cothen op peil gehouden wordt. Er kan geen water meer ingelaten worden in de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede, doordat het peil op de Neder-Rijn is gezakt.

Aanvoer via gemaal Caspargouw

De aanvoer van water naar de Kromme Rijn gaat via gemaal Caspargouw. Dat gemaal pompt water uit het Amsterdam-Rijnkanaal via de Caspargouwse wetering, de Oude Kromme Rijn naar het deel van de Kromme Rijn tussen Cothen en Werkhoven. Bij gemaal Caspargouw zijn eerder al twee tijdelijke pompen geplaatst om de Kromme Rijn en daarmee de grachten van Utrecht van voldoende water te blijven voorzien.

Droogte

In het stroomgebied van de Rijn heeft het de afgelopen tijd amper geregend. Vanwege de extreme droogte is het peil van de Neder-Rijn flink gedaald. Normaal stroomt er water vanuit de Neder-Rijn onder vrij verval de Kromme Rijn in bij Wijk bij Duurstede. Vanwege het lage peil kan dat niet meer. Om te voorkomen dat er te weinig water beschikbaar is, gaat ook de tweede tijdelijk pomp aan. De verwachting is dat de droogte voorlopig nog aan houdt.