Waterschap plaatst tijdelijke pomp bij stuw Cothen

Gepubliceerd op 3 augustus 2018

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plaatst een tijdelijke pomp bij de stuw in Cothen vanwege de lage rivierstand in de Neder-Rijn. Als het peil op de Neder-Rijn nog verder zakt, kan er geen water meer ingelaten worden in de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede. Dan gaat de pomp aan. De schuiven van de inlaat bij Wijk bij Duurstede gaan dan dicht. De tijdelijke pomp zorgt er dan voor dat het water naar het gedeelte van de Kromme Rijn tussen Cothen en Wijk bij Duurstede wordt gepompt.

Aanvoer via gemaal Caspargouw

De aanvoer van water naar Cothen gaat via gemaal Caspargouw. Dat gemaal pompt nu water uit het Amsterdam-Rijnkanaal via de Caspargouwse wetering, de Oude Kromme Rijn en de Kromme Rijn naar de sluis Cothen. De capaciteit bij gemaal Caspargouw wordt uitgebreid met twee tijdelijke pompen om de Kromme Rijn en daarmee de grachten van Utrecht van voldoende water te blijven voorzien.

Droogte

In het stroomgebied van de Rijn heeft het de afgelopen tijd amper geregend. Vanwege de extreme droogte is het peil van de Neder-Rijn flink gedaald. Normaal stroomt er water vanuit de Neder-Rijn onder vrij verval de Kromme Rijn in bij Wijk bij Duurstede. Vanwege het lage peil kan dat nu nog net. Om te voorkomen dat er te weinig water beschikbaar is, gaat de tijdelijk pomp aan. De verwachting is dat de droogte voorlopig nog aan houdt.