Kom Wereldvismigratiedag vieren in Wijk bij Duurstede

Gepubliceerd op 4 mei 2016

Welke vissen leven er in het water in en rond Wijk bij Duurstede? En hoe zorgt het waterschap voor het wegnemen van barrières voor vissen? Daarover gaat het op de Vismigratiedag die het waterschap op zaterdag 21 mei organiseert aan het Walplantsoen in Wijk bij Duurstede. Het is een echte kijk-, leer- en doedag voor kinderen en volwassenen. De toegang is gratis.

Wat is er allemaal te zien en te doen?

Bij de tent aan het Walplantsoen is tussen 11.00 en 16.00 uur van alles te zien en te beleven:

  • ontdekken welke diertjes er allemaal in het water leven
  • maquette van een vispassage (Innovatieve constructie in het water die ervoor zorgt dat vissen barrières als gemalen of stuwen kunnen passeren) bekijken
  • een vis-fietspuzzeltocht maken
  • een boottochtje maken met de Krommerijnder
  • het vismigratiespel spelen
  • meer te weten komen over vissen, vismigratie en visonderzoek
  • met een gids de vispassages bij gemaal Caspargouw bekijken.

Alleen voor de laatste activiteit moet je je van tevoren opgeven. Dat kan via de website van het waterschap.

Vismigratiedag

Op meer dan 400 locaties in de hele wereld wordt op 21 mei Wereldvismigratiedag gevierd (zie: www.worldfishmigrationday.com). Vissen komen op hun weg naar paaiplaatsen en leefgebieden veel barrières tegen, zoals stuwen, sluizen en gemalen. De Stichtse Rijnlanden zet zich actief in voor het verbeteren van de leefomgeving van vissen. Zo hebben wij al 62 van onze belangrijkste waterschaps’kunstwerken’ , zoals bij voorbeeld stuwen of gemalen, voorzien van vispassages. Nieuwsgierig welke dit zijn? Op  de webpagina van vismigratiedag kun je een virtuele tour maken. Tot 2021 komen er nog meer dan 25 vispassages bij, zodat nog meer gebieden voor vissen bereikbaar worden.