Mini-cursus waterschap en Utrechts Landschap 'Houd de exoot uit de sloot' voor vrijwilligers

Gepubliceerd op 1 mei 2018

Een groep vrijwilligers van het Utrechts Landschap (UL) verdiepte zich onlangs in de wondere wereld van exotische waterplanten. Tijdens een gezamenlijke mini-cursus van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het UL 'Houd de exoot uit de sloot' leerden ze de woekerende waterplanten herkennen.
Tijdige herkenning van exotische waterplanten is essentieel, om ze snel te kunnen bestrijden. Dat voorkomt de explosieve groei van planten en daarmee de kosten van bestrijding. Omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen sloten bijvoorbeeld helemaal dicht groeien. Inheemse waterplanten komen hierbij in de verdrukking, maar bijvoorbeeld ook vissen komen in het nauw.

De theorie

De vrijwilligers zijn al geïnteresseerd in de planten en dieren in hun omgeving. Daarom kunnen ze een essentiële rol spelen bij de vroegtijdige opsporing van invasieve exoten. Hoogheemraad Els Otterman van het waterschap heette ze welkom. Ze ging in op het belang van tijdige herkenning en samenwerking met vrijwilligers, Utrechts Landschap en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Om een indruk te krijgen van de 12 meest voorkomende schadelijke exoten volgde een presentatie van het waterschap. Ongelijkbladig vederkruid, grote waternavel, azolla-kroos, waterwaaier/cabomba, watersla, Japanse duizendknoop, waterteunisbloem, het kwam allemaal voorbij.

Nog de praktijk in

De intentie was om gewapend met theoretische kennis en een zoekkaart met foto's van exotische waterplanten, de praktijk in te gaan. Het bleek echter nog te vroeg in het seizoen om exotische waterplanten te ontdekken. Het waterschap gaat op een later tijdstip nog met de vrijwilligers op pad. 
Na afloop van de cursus gaven de vrijwilligers aan: "Nu de praktijk nog! Het is een immense klus om de exotische waterplanten beheersbaar te maken in de terreinen van Utrechts Landschap. We gaan ons best doen."

Oproep: gooi geen exoot in de sloot

Niet alleen vrijwilligers van het Utrechts landschap zijn nu extra ogen in het veld. Ook u kunt helpen. Door geen invasieve waterplanten te kopen bij tuincentra. Exoten zijn door inwoners (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten. Daarom de afsluitende oproep "Gooi geen exoot in de sloot, maar in de gft-container. Dat lijkt misschien zonde, maar eenmaal in het water kunnen ze een ware plaag vormen."