Aanpak Utrechtse fruittelers succesvol

Gepubliceerd op 14 december 2015

Gezamenlijk persbericht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Nederlandse Fruittelers Organisatie en provincie Utrecht

2015-12-14_100304

De maatregelen die Utrechtse fruittelers nemen om vervuiling van water in sloten en kanalen te voorkomen blijken succesvol. Uit metingen blijkt dat in 2014 slechts tweemaal de normen voor gewasbeschermingsmiddelen werden overschreden, tegen 32 in de referentiejaren 2007 tot en met 2010. De doelstelling uit het convenant ’Schoon water Utrechtse fruitteelt’ voor het jaar 2014 (maximaal twaalf maal) is daarmee ruimschoots gehaald.

Convenant Schoon water Utrechtse fruitteelt

In 2012 hebben De Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht en Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO afspraken gemaakt om de belasting van het grond- en oppervlaktewater met gewasbeschermingmiddelen voor de fruitteelt, te verminderen.

In het praktijknetwerk ‘fruittelers werken aan schoon water’ werkten telers in verschillende groepen samen aan de invoering van maatregelen die voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het grond- en oppervlaktewater terecht komen.
Ook deelden ze kennis en ervaringen met telers in andere gebieden. Het praktijknetwerk heeft bijvoorbeeld de angst sterk verminderd voor verstopping van de nieuwste spuitdriftverminderende spuitdoppen. Deze doppen worden nu op grote schaal toegepast.

Hoogheemraad Guus Beugelink van De Stichtse Rijnlanden is tevreden over de resultaten: “Hier word ik echt blij van! De Utrechtse fruittelers hebben mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Ik hoop dat we deze aanpak in 2016 kunnen invoeren voor de afspoeling van erven van melkveehouders. De eerste gesprekken met de LTO hierover hebben inmiddels plaatsgevonden”.

Marc André de la Porte, fruitteler en voorzitter van NFO-kring Midden-Nederland ziet nog een voordeel: “Het waterschap en de fruitsector werken goed samen. Dat is een ontwikkeling die beide partijen veel oplevert”. Zo is de sector samen met betrokkenen en diverse waterschappen gestart met het landelijke onderzoeksproject “Innovatieve Efficiënte Toedieningstechnieken” met als doel spuitdrift nog verder te beperken. Ook regionaal wil de NFO initiatief nemen voor verduurzaming van de sector.

Spuitdrift terugdringen

Voor de toekomst van het gewasbeschermingsmiddelenpakket voor de sector is het belangrijk dat de spuitdrift verder teruggedrongen wordt. In 2010 baarde met name het aantal overschrijdingen van het middel Captan zorgen. Bij nog meer overschrijdingen zou de toelating van het middel op het spel komen te staan. Captan is bij de metingen van 2012 t/m 2014 niet meer normoverschrijdend aangetroffen.


Zie ook