Project 'Ruimte voor de Grecht' gaat nieuwe fase in

Gepubliceerd op 23 januari 2014

Het project Ruimte voor de Grecht bij Zegveld (gemeente Woerden) gaat een volgende fase in. In deze fase gaat het waterschap de nieuwe waterkering van het toekomstige waterbergingsgebied aanleggen. Onderdeel van de nieuwe fase is ook het baggeren van een deel van de Grecht. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomer afgerond.
Tijdens de eerste fase is ruim 20.000 m³ bagger uit de Kamerikse wetering, tussen de Houtkade en Woerden, verwijderd.

Project Ruimte voor de Grecht

Het inrichtingsgebied “Ruimte voor de Grecht” ligt aan de westzijde van de Grecht ter hoogte van Zegveld. Het totale oppervlak is ca. 3,5 hectare. Met de realisatie van dit project geeft het waterschap invulling aan meerdere doelen.

  • De mogelijkheid om gebiedseigen baggerspecie uit de Kamerikse wetering en de Grecht te bergen;
  • Creëren van waterberging binnen het boezemstelsel van de Grecht;.
  • Het verleggen en vernieuwen van een deel van de waterkering langs de Grecht.

Rondom het nieuwe waterbergingsgebied legt het waterschap een nieuwe, ca 450 meter lange, waterkering aan. De aanleg van grond voor de kering is vorig jaar al gestart. De aanleg van de nieuwe kering gebeurt conform de nieuwe normen van het Rijk. Aansluitend wordt het nieuwe waterbergingsgebied ingericht als natte natuur. Het nieuwe gebied sluit goed aan op de doelstellingen van de Kaderrichtlijn water (KRW). Het project is door de gemeente Woerden in juli 2013 opgenomen in het bestemmingsplan.

Baggeren Grecht

Op de bodem van de Grecht ligt 60.000 m³ bagger die verwijderd moet worden. Het waterschap streeft er naar het merendeel binnen het project te verwerken. Of dit lukt is afhankelijk van de zetting en rijping van de baggerspecie. In deze tweede fase staat het baggeren van het zuidelijke deel van de Grecht gepland. De aannemer maakt gebruik van zuigboten die de vrijkomende bagger met persleidingen naar de projectlocatie verpompen.

Met de uitvoering van dit meerjarenproject realiseert De Stichtse Rijnlanden vier (kern)taken binnen één project. Het baggeren van twee watergangen (Kamerikse wetering en Grecht), een verbeterde waterkering, en waterberging. Het nieuwe waterbergingsgebied dat ontstaat wordt tevens door het natuurvriendelijke ontwerp, onderdeel van de (natte) Ecologische hoofdstructuur van de provincie én draagt bij aan de KRW-doelstellingen.

Planning

Tijdens de derde en laatste fase (medio 2015) legt het waterschap de laatste hand aan de nieuwe waterkering en de inrichting van het waterbergingsgebied. Dan wordt ook het resterende, noordelijke deel van de Grecht gebaggerd. Naar verwachting is het gehele project “Ruimte voor de Grecht” eind 2015 gereed.

Meer informatie

Achtergrondinformatie en een kaart over het project vindt u in ons digitale projectenboek.
Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de projectleiders Freek Visser (e-mail: visser.f@hdsr.nl) of Govert Heijn (e-mail: heijn.gc@hdsr.nl) van het waterschap, tel. (030) 634 57 00.


Aanleg nieuwe waterkering met links het baggerspecie uit fase 1

Aanleg nieuwe waterkering met links het baggerspecie uit fase 1

kranen leggen nieuwe waterkering aan

kranen leggen nieuwe waterkering aan

Zie ook

Europese Unie logo

Dit project wordt mede gefinancierd door: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.