Bee Deal voor Kromme Rijnstreek

Gepubliceerd op 28 maart 2017

Het Kromme Rijngebied omvormen tot een streek waar bijen goed gedijen: dat is het doel van de Bee Deal Kromme Rijn. Op 23 maart is de deal door boeren, fruittelers, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeenten ondertekend. Zodat de leefomgeving van wilde en honingbijen verbetert. Bijen spelen immers een cruciale rol in de voedselvoorziening.

Een Bee Deal is een overeenkomst tussen partijen die met elkaar in de voedings-, water- en overheidsketens zitten. De aanpak is dat elke ondertekenaar bijvriendelijke maatregelen opneemt in de bedrijfsvoering. Overheden kunnen in hun terrein- en bermbeheer bijvriendelijker werken. Boeren en fruittelers kunnen bloemzaadmengsels inzaaien langs perceelsranden en op overhoekjes en kopakkers. Dit soort randen vermindert tegelijkertijd de afspoeling van nutriënten en bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater.

‘En zo levert de Bee Deal, naast het doel méér bijen, ook nog eens een mooie ‘bij-vangst’ voor schoon water’, aldus hoogheemraad Guus Beugelink.

Na de ondertekening werd samen langs de Kromme Rijn een bij-vriendelijk bloemzaadmengsel ingezaaid.


Zie ook

Deelnemers aan de Bee deal op een rij

Deelnemers aan de Bee Deal op een rij. Links hoogheemraad Guus Beugelink