Een nieuwe plek voor een oude veeneik

Gepubliceerd op 18 december 2015

Donderdag 17 december is een 3000 jaar oude veeneik uit Oud-Kamerik verplaatst van gemaal Oud-Kamerik naar de picknickplek bij het pontje over de Grecht.
Een bijzonder transport van een bijzondere stronk.

In 2014 zijn tijdens de werkzaamheden aan de maalvliet en de bouw van gemaal Oud-Kamerik, diverse oude boomstronken boven water gekomen. Het gaat om circa 3000 jaar oude veeneiken, die tijdens graafwerkzaamheden vaker ‘opduiken’ in het veenweidegebied.

Eén stronk was bijzonder door zijn grootte. De veeneik was de afgelopen jaren te bezichtigen in de buurt van gemaal Oud-Kamerik.

De oude veeneik trok ook de belangstelling van de leden van de lokale afdeling van de Stichting Hugo Kotestein. Deze stichting zet zich in om elementen van monumentale waarde in stad en landschap te bewaren.

Omdat de locatie waar de stronk lag, niet handig was om het gebied efficiënt te onderhouden, zijn met name de leden van de stichting actief op zoek gegaan naar een alternatieve locatie. Die was na enig zoeken gevonden op een terrein van Natuurmonumenten.

Groot was dan ook de verbazing toen afgelopen najaar onverlaten een groot deel van de veeneik hadden afgezaagd. De eik leek verloren en klaar voor de stort.
Maar dankzij de inspanning van de leden van de stichting en hulp van het waterschap, is een nieuw plekje voor de beschadigde eik gevonden: de picknickplek aan de voet van de Grechtkade bij het trekpontje over de Grecht.
De veeneik ging 17 december op transport.

De picknickplek ligt langs een aantal lokale en regionale fiets- en wandelroutes, dus veel mensen kunnen de oude veeneik bewonderen.
Reden voor het waterschap om in het voorjaar naast de eik, een informatiebordje plaatsen. De informatie voor dit bord wordt aangeleverd door de leden van de Hugo Kotestein.
Een mooie, cultuurhistorisch verantwoorde samenwerking!


Fotoverslag

Oude veeneik op transport

Oude veeneik op transport

De nieuwe plek voor de eik

De nieuwe plek voor de eik

Boomstronk Achterwetering bij gemaal Oud-Kamerik

Boomstronk Achterwetering bij gemaal Oud-Kamerik